سه شنبه ۰۲ بهمن ۰۳

آشنایی با وظایف کولون یا روده بزرگ، نشانه های سرطان کولون

۵,۶۱۰ بازديد
آشنایی با وظایف کولون یا روده بزرگ، نشانه های سرطان کولون

کولون یکی از بخش های مهم در بدن به شمار می رود، اگرچه کولون همانند روده باریک، در تغذیه و تعادل آب و الکترولیت اهمیت حیاتی ندارد ولی مواد زائد روده کوچک را در خود جای داده و وظیفه جذب مواد غذایی را دارا می باشد. این قسمت از بدن ممکن است دچار بیماری هایی از جمله دیورتیکولوز ، ولولوس ، پولیپها و کانسر شود و در عملکرد این قسمت از بدن اختلال ایجاد نماید.

کولون چیست ؟

کولون یا همان روده بزرگ بخشی از لوله گوارش و یا همان خم روده به شمار می رود. اصلی ترین وظیفه کولون جذب آب و املاح است. از نظر آناتومیکی کولونسیگموئید همان خم روده بوده که دنباله پس‌روده نزولی است و در حفره خاصره سمت چپ قرار دارد. روده در این قسمت متسع شده یا گسترش یافته، زیرا مدفوع در این قسمت می ماند تا زمانی که از بدن دفع شود. طول کولون در حالت معمول ۴۰ سانتی متر است اما این طول در افراد مختلف متفاوت است و امکان بیشتر و یا کمتر بودن آن وجود دارد.

خون رسانی به این قسمت از بدن از طریق شاخه‌های سرخرگ مزانتریک فوقانی و تحتانی است، همچنین تخلیه خون از راه وریدهای مزانتریک فوقانی و تحتانی به ورید باب می‌باشد .

وظایف کولون

به طور عمده کولون پنج وظیفه زیر را بر عهده دارد :
جذب آب و املاح
ترشح هورمون های مخصوص
کمک به حرکت مواد زائد به سمت انتهای دستگاه گوارش
شکل دادن به مدفوع
دفع مدفوع
مواد غذایی که از طریق روده باریک جذب نشده اند، وارد کولون شده تا جذب و هضم شوند و در انتها به شکل مدفوع از همین قسمت از بدن دفع خواهند شد.

سرطان کولون

سرطان کولون

در حال حاضر سرطان کولون سومین سرطان شایع است که سبب بروز توده هایی در این قسمت از بدن می گردد. ۹۵ % از سرطان های کولون از نوع آدنوکارسینوما است یعنی اغلب پوشش روده را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری اغلب با تومور های خوش خیم شروع شده و با گذشت زمان به تومور هایی بدخیم تبدیل می شود. عواملی از جمله افزایش سن، سابقه خانوادگی، رژیم غذایی پرچرب و کم فیبر و سرطان ناحیه دستگاه تناسلی زنان ریسک ابتلا به این سرطان را به شدت افزایش میدهد.
آدنوم یا پولیپ های روده بزرگ مهمترین علت تشکیل این سرطان در روده بزرگ است. امکان بروز این سرطان در هر سنی وجود دارد ولی اغلب افراد بالای ۴۰ سال را درگیر میکند. در اغلب موارد این بیماری هیچ علامت خاصی را به همراه ندارد از همین روی با معاینات منظم شناسایی می شود. به همین سبب به همه افراد توصیه می شود، در دوره هایی منظم برای شناسایی این بیماری مراجعه کنند. از نشانه های سرطان کولون می توانیم به این موارد اشاره کنیم.
درد مبهم شکم
تغییر در اجابت مزاج
مشاهده خون تازه بر روی مدفوع و یا تغییر رنگ آن
احساس خستگی، رنگ پریدگی و افزایش ضربان قلب
کاهش وزن
تهوع و استفراغ
حس دفع ناقص مدفوع

بیشتر بخوانید:

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.